Creare site – cum sa creezi un site eficient

Inca de la primii pasi pe care i-am facut in marketingul online a trebuit sa invat sa creez un site. Cand esti la inceput, sunt atatea necunoscute in joc incat ti se pare extrem de greu sa iesi la liman. Cand ma gandesc acum cat e de simplu, mi se pare chiar amuzant, dar asta pentru ca a trecut mult timp de atunci si totul devine, la un moment dat, rutina.

Intrucat site-ul meu va aborda atat subiecte pentru incepatori, cat si pentru avansati, nu vom sari peste nicio problema, oricat ar parea de banala.

Exista doua variante pentru a crea un site pe internet: una gratuita si una platita. Fiecare are avantajele ei, insa cea platita se distinge clar prin faptul ca detii propriul domeniu de internet, nu ti-l poate lua nimeni si afacerea ta poate fi reprezentata in mod profesionist. In orice domeniu de activitate, clientii percep cu totul altfel un nume ca “afacereata.ro” fata de “afacereata.wordpress.com” sau “afacereata.blogspot.com”

Sa vorbim mai intai despre alternativele gratuite. Site-uri precum wordpress.com sau blogger.com (cam acestea ar fi cele mai populare in Romania) sunt platforme care iti permit sa creezi un site/blog foarte rapid. In principiu, doar completezi un formular cu adresa ta de e-mail si alte cateva date, primesti un link de confirmare pe e-mail si apoi ai acces la un panou de control in care poti modifica infatisarea site-ului, poti publica articole, poti face multe din lucrurile care se fac cu un site normal.

Marele dezavantaj este ca site-ul nu iti apartine si nu stii niciodata daca, din anumite motive independente de tine, nu va disparea. Si mai este ceea ce am mentionat deja, site-ul va avea o denumire mai lunga care contine numele platformei care-l gazduieste.

31-10 blogger

Tudor Chirila, de exemplu, are un blog gazduit de platforma Blogger si se pare ca nu-l deranjeaza cu nimic: http://tudorchirila.blogspot.ro/ :)

31-10 wordpress-com

Adrian Nastase are un blog pe platforma wordpress.com (nu facem politica, e doar un exemplu): http://nastase.wordpress.com/

Sunt sute de alte platforme de acest gen, printre care tumblr.com, hubpages.com, weebly.com, livejournal.com etc. In opinia mea, ele sunt bune doar in cazul in care vrei sa faci un blog care nu are deloc tenta comerciala.

In cazul in care vrei sa ai propriul tau site cu care sa poti face ce vrei, sunt doua elemente pe care trebuie sa le iei in calcul: numele domeniului si hosting-ul pentru domeniu.

Numele domeniului il alegi chiar tu. Este bine sa fie un nume reprezentativ pentru ceea ce intentionezi sa publici pe el. Daca vinzi pantofi cu toc, poate ar fi bine sa te interesezi daca numele “pantoficutoc.ro” (sau, poate, “pantoficutoc.com”) este disponibil. Daca vrei sa faci un site despre muntii Retezat, poti incerca “muntiiretezat.ro” sau “muntii-retezat.ro”. Ai inteles ideea. Daca stii foarte bine despre ce va fi site-ul tau, este bine sa alegi un nume cat mai potrivit cu putinta.

Pentru a cumpara un domeniu, sunt mai multe optiuni. Daca vrei un domeniu “.ro”, il poti achizitiona de la RoTLD (costa circa 200 de lei, dar il cumperi pe viata). Daca vrei un domeniu .com, .net, .org sau cu orice alta extensie, il poti cumpara cu aproximativ 10$ pe an de la aproape orice furnizor de domenii. Eu am ajuns, dupa destule cautari, la concluzia ca Namecheap este cel mai bun furnizor (nu am avut niciodata probleme de niciun fel).

31-10 namecheap
Pe langa nume, ai nevoie si de hosting. Acesta este un serviciu care va gazdui toate fisierele site-ului tau pe o platforma solida, la care ai acces oricand. Si aici este concurenta mare si sunt foarte multe solutii, insa preferinta mea este pentru Hostgator. Sunt cei mai seriosi si mai stabili din toti cei pe care i-am incercat. Hostingul costa, in general, aproximativ 10$ pe luna, dar este o cheltuiala fara de care nu ai cum sa mentii online un site de sine statator.

31-10 hostgator
Acestea sunt notiunile de baza despre crearea unui site, mai exact primii pasi pe care trebuie sa-i faci. Vom vorbi mai multe cu diverse alte ocazii, intrucat exista nenumarate optiuni din momentul in care avem un domeniu de internet si vrem sa-l transformam intr-un mecanism eficient care sa aduca rezultatele dorite.


Comenteaza si tu